Trojkombinace vodňanského typu

Týden po zrušeném MČR na klasické trati se povodňová situace uklidnila natolik, aby se celá česká orienťácká špička mohla sjet na oblíbenou trojkombinaci. Sobotní dopolední sprint byl pod taktovkou Tretry Praha v městečku Bechyně, sobotní odpolední a i následné nedělní štafety si vzaly na starost oddíly Orientační sporty Písek a OB České Budějovice, pro které to byla pořadatelská premiéra na celostátní úrovni. Celý víkend proběhl na vysoké úrovni a my jsme si opět dokázali odvézt několik pěkných výsledků.

Foto: Petr Kadeřávek

Sprint

Celkem 24 kamenických závodníků se vydalo na poměrně jednoduché tratě v rámci Českého Poháru a Žebříčku A. V dosud pro orienťák nepoužitém prostoru vedly tratě ze začátku skrz historické centrum, zámecký park, v druhé půlce se pak závodní dění přesunulo do místního sídliště a areálu školy, aby pár posledních kontrol bylo umístěno ve sportovních areálech v okolí shromaždiště. Tyto tři části závodu byly navzájem propojeny nepříliš zajímavými dlouhými postupy. To vše doplnilo ideální počasí babího léta a bezchybná organizace. A my jsme ve dvou hlavních kategoriích dokázali získat hned pět umístění v TOP6.

V ženách se nám dlouhodobě zdravotně trápí Eliška s Terkou, a tak jsme měli tentokrát v závodě eliťaček pouze dvě želízka v ohni. Ale jak Lůca, tak i Anička předvedly skvělé výkony, kdy se celou dobu pohybovaly mezi nejlepšími, postupně se zlepšovaly a nakonec si doběhly pro 2. a 3. místo se ztrátou čtyř, respektive pěti vteřin. V áčkové podkategorii si pak Kačka pěkným výkonem doběhla pro 12. místo. Dorostenkám se pak tentokrát tolik nedařilo, nejlepšího umístění pak dosáhla Terka.

Foto: Jiří Čech

V mužích se nám narozdíl od žen sjeli všichni nejlepší a celá pětice v elitní kategorii se vměstnala do elitní patnáctky. I po několikaměsíční pauze od sprintů ukázal své schopnosti Glóňa, který nestačil pouze na neporazitelného Tomáše Křivdu a se ztrátou necelé půlminuty obsadil 2. místo. Se ztrátou těsně nad minutu se pak Honza s Otou po výborných výkonech seřadili na 5. a 6. místě s minimálním rozestupem. Tomase s Víťou pak od sebe dělila jediná vteřina a obsadili 13. respektive 15. místo. V áčkové podkategorii pak nejlépe zaběhl Adam Škvor, kterému to stačilo na 16. místo, o kousek pomalejší byl pak Caš. V juniorech si pro 10. místo doběhl Martin.

Foto: Petr Kadeřávek

Sobotní štafety

Na odpoledne se naše výprava rozrostla o děti a veterány a tak jsme se na louce kousek od Písku sešli v opravdu velkém počtu. Od tří odpoledne jsme se pak všichni postupně vydávali do lesa vodňanského typu a bojovali o co nejlepší výkony a výsledky. Les zpočátku závodu kladl docela značný odpor a první úseky se z lesa vracely zakrvácené od prodírání se ostružinami. Pro další úseky se už však v tom nejhorším vyběhaly pěšinky a v kombinaci s čistými pasážemi v ostatních částech lesa se tak jednalo o velice rychlý závod.

Ženy trpící absencemi tentokrát nemohly navázat na dvě jarní výhry, a tak jsme upírali zraky především k mužům, kteří postavili dvě extrémně silné štafety. A už na prvním úseku byli oba naši rozbíhači od začátku vidět. Lépe začal Honza rozbíhající béčko, který ale přibližně v půlce závodu vynechal kontrolu, musel se vracet a ztratil tak kontakt s nejlepšími. V cíli prvního úseku tak na tom byl lépe Ota v áčkové štafetě předávající Tomasovi na čtvrtém místě. Ten na druhém úseku lehce ztratil na nejlepší, ale umístění udržel a vyslal Glóňu do boje o medaile. Glóňa si vybral slabší chvilku hned na druhé kontrole, kde dočasně ztratil dvě místa, pak se ale vyburcoval k výbornému výkonu a propracoval se na třetí místo. Na diváckém úseku se však za ním objevil letící Strejda (Jan Strýček, PBM) a Glóňa si nakonec připsal další neúspěšný doběh a áčková štafeta tak opět skončila čtvrtá. Víťan s Martinem pěknými výkony posouvali béčkovou štafetu vzhůru a nakonec jako nejlepší béčko obsadili deváté místo. Pěkné bylo i 19. místo našeho céčka (Boris, King, Adam Š.), které tak bylo nejlepším céčkem dne.

Foto: Petr Kadeřávek

Holky se nakonec rozhodly postavit dvě vyrovnané štafety. V zápalu vzájemného boje mezi sebou vytáhly všechny pěkné výkony a zajistily tak postup z poháru i béčkové štafetě. Lepší nakonec byla štafeta s kapitánkou Aničkou, která obsadila pěkné 12. místo (první úsek šla Pítra, poslední Elda). O tři minuty později finišovala na 17. místě štafeta kapitánky Lůcy, kde druhý úsek běžela Káťa a třetí Kačka. Z dětských štafet se nejvíce dařilo dvanáctkové štafetě ve složení Ríša-Kuba-Marek, která obsadilo 10. místo.

Nedělní štafety

Ze stejného místo, do stejného lesa – jen teda do jeho druhé a trošku zarostlejší části. Celkově ale měly tratě dost podobný charakter jako předchozí den. Běželo se opět za ideálního počasí, první úseky začaly do lesa vyrážet v deset ráno a opět měli na starost vyšlapat co nejideálnější pěšinky v nepříjemném podrostu. Okolo dvanácté jsme pak znali vítězné štafety a tentokrát jsme měli i my důvod se radovat.

Sestavy mužů se na základě sobotních výkonu lehce přeskládaly a úseky přeházely. A zpětně se dají změny považovat za dobře vymyšlené, výsledky jsme totiž proti sobotě dokázali ještě vylepšit. Na prvním úseku jsme opět měli dlouhou dobu na čele rozbíhače áčka i béčka a stejně jako v sobotu se béčkový rozbíhač překoukl a musel se vracet. Tentokrát to byl Tomas, který tak nechal na čele osamoceného Honzu, který napravil své sobotní představení a předával na čtvrtém místě. Druhý úsek tentokrát obstaral Glóňa a ikdyž nepředvedl tak dobrý výkon jako v sobotu, dokázal posunout štafetu na třetí místo v kontaktu s druhým a vyslal tak na finiš Otu ve výborné pozici. Ten sice na nejlepší dva nestačil, ale s obrovským náskokem před dalšími doběhl naší štafetě pro třetí místo a první umístění mezi třemi nejlepšími v této sezóně. Béčkovou štafetu vytáhl Martin na šesté místo a vyslal do závěrečného boje Víťana. Ten se objevil v obrovské silné skupině bojující dokonce o čtvrté místo. Na nejlepší ze skupiny sice nestačil, ale připsal si skalp Pardubic a Severky a pro naše béčko vyběhl výborné 7. místo. Polepšilo si i céčko, které v sestavě Boris-Vojta-Adam obsadilo 16. místo, pouhé jedno místo za druhým nejlepším béčkem.

Holčičí už tak oslabené štafety oslabily ještě více. Lůca v sobotu odjela domů se chystat na Svěťáky ve Finsku a Elda v neděli šetřila svůj bolavý kotník. Zůstala nám tak jediná kompletní štafeta, která tentokrát na nejlepší nestačila a v sestavě Anička-Káťa-Kačka obsadila 21. místo. Proti sobotě se mnohem více dařilo holkám v D14, kdy po pěkných výkonech obsadily v sestavě Adélka-Bára-Lucka pěkné 7. místo. Proti sobotě se výrazně zlepšily i dorostenky, které si připsaly 23. místo.

Foto: Vendula Teringlová

Teď už se můžeme plně soustředit na první říjnový víkend, kdy nás čekají MČR ve štafetách a družstvech. A i na základě výsledků tento víkend se máme rozhodně na co těšit. Krom bojů o medaile v jednotlivých závodech budeme střežit i výborné výsledky v dlouhodobých soutěžích. Třetí místo žen a čtvrté místo mužů v ČPŠ a především třetí místo v české lize klubů, které by pro nás oddíl bylo historickým úspěchem. Tak na jižní Moravě na viděnou!

Foto: Vendula Teringlová

28. 9. 2024, Glóňa